BYØK og BIFF seminar: BOG - BGO Mennesker, mobilitet og kampen om arealene

Oppdatert: 11.10.2010

Fredag 22. oktober i Cinemateket og Sardinen, Verftet USF, Bergen 13.00 – 17.00

I løpet av 90-tallet endret borgermestrene i Bogotá i Colombia, Antanas Mockus og Enrique Peñalosa, ”verdens farligste by” til en grønn og sprudlende metropol. Biler ble valgt vekk til fordel for parker, fortau, sykkelstier og kollektivtransport for å gjøre Bogotá til en bedre by for mennesker. Forskjellene mellom Bergen og Bogotá kan virke enorme. Bogotá, en by på over 7 millioner mennesker, hovedstad i et land kjent for vold og konflikt, narkotikakriminalitet og store økonomiske forskjeller mellom folk, og lille Bergen med 250 000 innbyggere.

Selv om problemerne i byer i forskellige dele af verden og på forskellige økonomiske udviklingstrin er meget forskellige, så er forskellene, hvor det gælder arbejdet med den menneskelige dimension i byplanlægningen, reelt meget beskedne” hevder den danske arkitekten og byplanleggeren Jan Gehl.

I en kontekst hvor biltrafikken de siste 50 årene har vokst enormt, har konkurransen om byens offentlige rom økt dramatisk. Kampen om arealene er blitt en fellesnevner for byer, om de befinner seg i Asia, Latin-Amerika eller Europa. Hvordan skape gode byer for mennesker? På tross av Colombias kaotiske rykte, kan Bergen ha noe å lære om byutvikling av det som nå er blitt Latin-Amerikas ”model for sustainable innovation”?

Vi inviterer politikere, byråkrater, planleggere, organisasjoner og andre interessenter til et halvdagsseminar med utgangspunkt i Andreas Møl Dalsgaards film Bogotá Change om Mockus’ og Peñalosas borgermestervirke.

Program

13:00 – 14:00 Film ”Bogotá change”
Regi: Andreas Møl Dalsgaard / Danmark 2009

14:00 – 14:10 Byråd Lisbeth Iversen åpner seminaret

Kulturelt innslag: Tomas Espedal ”Å gå…”

14:10 – 14:50 Byer for mennesker
En presentasjon av hvilke idéer Mockus og Peñalosa la til grunn for å innføre en menneskelig dimensjon i byplanleggingen.

Kulturelt innslag: Tomas Espedal ”Å gå…”

15:00 – 15:50 Kampen om arealene i Bergen
Innspill fra tre unge bergenske urbanister:
Bergenske gater som møterom? Eirik G. Bøe, arkitekturpsykolog
Grønn mobilitet, fra plan til realitet? Bente B. Fuglseth, geograf, Statens Vegvesen
Er medvirkning mulig? Fredrik Barth, arkitekt, Asplan Viak

Kulturelt innslag: Tomas Espedal ”Å gå…

16:00 – 17:00  Samtale mellom Mockus og Peñalosa, med spørsmål fra salen
Vert: Frode Bjerkestrand

Påmelding til: post@byokologi.no
NB! Begrensede plasser

Arr: Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) og Senter for byøkologi

Mer info her.
Last ned programmet her.